.Werkvolume en effectiviteit gaan niet altijd hand in hand. Managers hoor je wel vaker opscheppen over het aantal uren dat ze hebben gewerkt. So what? Het “remote werken” dat zijn vaste stek heeft gekregen in ons werk toont aan dat aantal werkuren misschien wel een statussymbool geworden is; het is de output, de gecreëerde waarde die van belang is. En het aantal uren gewerkt wordt daarbij alleen nog relevant voor de kostprijs. In het geval van een manager is het zo dat hoe meer uren hij of zij werkt, hoe goedkoper de manager wordt voor het bedrijf. Is dat iets om fier op te zijn?

 

Workaholics en status

Ik kom zelf uit een regio waar hard en veel werken een norm op zich was en nog steeds is. Aan de hand van het aantal uren gewerkt verdien je waardering. Veel managers pochen dat zij 80u of meer per week werken. Ik wil al lang niet meer de berekening maken hoeveel dat wel per dag is en of er nog voldoende rusttijd over is. De gedeclareerde uren zijn veeleer een soort prestigestrijd, die nog maar weinig met efficiëntie en effectiviteit te maken heeft. Veeleer is het een uiting van alfa-mannetjes gedrag en stoerdoenerij.

 

De psychologie achter de workaholic

Recent is er een en ander gepubliceerd over work-life balans. De psychologen zijn behoorlijk vernietigend voor de workaholics: “Als je zo successvol bent, waarom moet je dan nog 70 uren per week werken” lees ik in Harvard Business Review. Een “smash in the face” voor alwie er prat op gaat zoveel uren te kloppen. en elders lees ik dat aan de basis van overwerk eigenlijk onzekerheid ligt. Work-life balans is het nieuwe normaal; daarin is een pochen op het aantal uren gewerkt een bijna pathologisch statement aan het worden. Het ego heeft dringend ontwenning nodig! Gelukkig maar, want die “rat race” kon toch niet blijven duren.

Terug meer aandacht voor waardecreatie en effectiviteit kan ons alleen maar ten goede komen. Een manager in balans is misschien niet goedkoper op het eerste zicht, maar is zoveel meer waard dan een overwerkte work-junkie; “Je moet het omdraaien” zei ooit één van mijn oudere medewerkers. Hij had nog gelijk ook. Deze volkswaarheid geldt nog steeds. 

 

 

Ben jij ook zo’n workjunkie en wil je je leven op een betere leest schoeien? Neem dan eens contact en laten we er eens samen over praten hoe je dat kunt doen.