Nieuwsgierigheid is de motor voor verandering.  We sloven ons uit om de bedrijfsomgeving tot een warm nest te maken; maar onbewust zorgen we voor een zekere verlamming in de nieuwsgierigheid en veerkracht van mensen. Nieuwe paden onderzoeken loont… op termijn. Eerst moet je bereid zijn door een hobbelig pad van vallen en opstaan te gaan.

 

De comfort zone is veel te knus

Wij Westerlingen leven een heerlijk leventje. We beseffen het alleen niet dat we er zo warmpjes voor zitten. en het is misschien ook niet de ideale situatie om veerkracht te tonen (“resilience”). Telkens er een probleem opduikt verwachten we dat de overheid dat wel zal regelen voor ons, met behoud van al onze extraatjes. Mensen worden week en zijn vaak niet opgewassen tegen onvoorziene spoken zoals covid of een nakende globale oorlog. Misschien voel je dat ook wel in jouw bedrijf, die warmte en gezelligheid van de comfort zone. Mensen kunnen niet meer “tegen de kou” van het ongebruikelijke.

 

Nieuwsgierigheid is een lanceerplatform voor veerkracht

Het kan zodanig knus zijn in je bedrijf dat mensen niet meer nieuwsgierig willen zijn naar dingen buiten die comfortzone. waarom zouden ze? En toch is het essentieel voor onze eigen veerkracht om steeds weer nieuwe paden te onderzoeken. Thomas Edison is één van de succesvolste “nieuwsgierigen”; hij zette zijn team ertoe aan om telkens opnieuw nieuwe paden te betreden; het ene bleek al succesvoller dan het andere, maar we herinneren ons Edison vooral van zijn vele baanbrekende uitvindingen.  

 

Misschien niet leuk in het begin, maar lonend op termijn

Ik ben momenteel aan het deelnemen aan een psychologisch experiment: gitaar leren zonder dat ik ooit voordien een muziekinstrument heb bespeeld. Het is een zeer hobbelig parcours en gisteren zakte ik compleet door het ijs; mijn vingers wilden niet mee en ik voelde me de slechtste leerling in de groep. en toch, en toch zal ik op termijn de vruchten plukken van deze stretching. Dingen doen die ik nooit zou doen: het maakt je een completer mens. Alleen moet ik wat langer geduld uitoefenen tot dat resultaat er zal zijn. Maar het komt er…

 

Is “out of the box” gaan met je mensen een uitdaging in jouw bedrijf? Dan kunnen we er misschien samen wel een boeiend en leerrijk parcours van maken. Deel jouw ervaringen of zeg me maar waar je coaching nodig hebt.