“All models are wrong, but some are quite useful” heb ik onlangs ergens gelezen. tijdens coachings merk ik bij mijn coachees wel vaker de allergie voor alles wat naar modellen neigt. Veel mensen hebben het wel gehad met management modellen. Toch kan een kader je wel eens helpen om de zaken duidelijker te zien. Dat is zeker het geval met deze eenvoudige vragenreeks, de 7R. Die kan “quite useful” zijn als jij je volgende veranderingstraject plant.

 

7 kernvragen, meer niet

Het 7 R model bestaat uit vragen met telkens één kernwoord, dat begint met de letter R; maar dat had je wellicht al door. Diezelfde letter helpt ons om de zaken makkelijker te memoriseren. Denk aan het 7S model van Mc Kinsey dat elke doorwinterede manager kent als een evangelie. Dat is bijlange nog niet zo met de 7R maar ze hebben zich ongetwijfeld geïnspireerd op de 7S idee. En 7 is een heilig getal, voor wie dat nodig heeft om te geloven in de heilzaamheid van een model.

 Het model is ontstaan in de IT omgeving maar omvat m.i. een aantal universele elementen die je bij elk veranderingsproces best in de gaten houdt. Stop het dus in je toolbox en denk er aan als je je veranderingsplannen opmaakt: 

1.  Who RAISED the change request?
2. The REASON behind the change?
3. RETURN required from the change?
4. RISKS involved in the requested change?
5. Who is RESPONSIBLE for the planning, execution and follow-up of the change?
6. RESOURCES required to deliver the change?
7. RELATIONSHIP between suggested change and other changes?

 Afhankelijk van de organisatie verschillen de aandachtspunten nogal eens. Vragen 5 en 6 zijn uitdagingen die ik wel vaker tegenkom als change coach: managers maken mooie plannen en denken dat het wel vanzelf zal loslopen, of dat mensen er deze opdracht wel effe zullen bijnemen bovenop hun ander werk. een duidelijk plan dat stevig is onderbouwd en doordacht is vaak een game changer voor change projecten.  

En jij? Wat is jouw grootste uitdaging in jouw change project? Wil je erover praten met een ervaren change coach? Contacteer me dan vrijblijvend voor een gratis verkenning.